Slide
   

Dlaczego Liove?

Liove…aby pełnowartościowe owoce i warzywa, dostępne były przez cały rok…

Kiedy myślimy o zdrowym odżywianiu, w pierwszej kolejności sięgamy po świeże warzywa i owoce, które z uwagi na bogactwo witamin i składników mineralnych zaliczamy do kategorii SUPERFOODS. Co zrobić, aby korzystać z ich mocy przez cały rok? Z pomocą przychodzi nam nauka i dostęp do współczesnych rozwiązań technologicznych, takich jak liofilizacja. Dzięki niej uzyskujemy skoncentrowaną moc witamin i minerałów przy zachowaniu maksymalnej jakości i doskonałego smaku.

Potassium shot

Dojrzałe pomidory liofilizowane

Healthy musli

Pełnoziarniste płatki owsiane Bio z owocami liofilizowanymi

Healthy Smoothie

Sproszkowane owoce liofilizowane

Chrupkowe Liove

Liofilizowane owoce w plastrach

Nasze produkty

Czym jest liofilizacja?

Liofilizacja to proces polegający na usunięciu wody z uprzednio zamrożonego produktu (-50°C). W tym celu wykorzystuje się próżnię, która pozwala pominąć stan ciekły, przekształcając lód bezpośrednio w parę.

Produkty liofilizowane zachowują w ponad 90% barwę, aromaty oraz wszystkie wartości odżywcze.

Gotowy produkt zawiera ok. 1-2% wody, przez co jest bardzo lekki. Dzięki temu uzyskujemy skoncentrowaną moc wartości odżywczych. Jeden kilogram liofilizowanych owoców wytwarzany jest z około dziesięciu kilogramów świeżych owoców.

Dodatkowo proces liofilizacji jest naturalnym procesem konserwującym żywność, zabezpieczającym produkty przed zanieczyszczeniem mikrobiologicznym, dzięki czemu można je przechowywać nawet do kilku lat.

Kosmiczna żywność? Tak! Pierwotnie proces ten był wykorzystywany do przygotowania posiłków dla kosmonautów. Zalety liofilizacji szybko zostały docenione na Ziemi i od lat liofilizowana żywność stanowi niezbędne wyposażenie ekwipunku himalaistów, podróżników czy żeglarzy.

Nie dziwi więc fakt, że tak przygotowana żywność zaliczana jest do grupy produktów SUPERFOODS.

Slide Slide

Jak to działa

Czy wiesz, że do wytworzenia 1 kg liofilizowanego produkty, potrzebne jest aż ok. 10 kg świeżych owoców a w przypadku pomidorów nawet 20 kg?

Każdy produkt zawiera około 10 razy więcej witamin niż w świeżych owocach czy warzywach o tej samej gramaturze.

Produkty liofilizowane to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, ponieważ wytwarzane są z bogatych w błonnik owoców i warzyw.

Tego NIE znajdziesz w naszych produktach: sztucznych konserwantów, zagęstników, środków słodzących czy barwników.

Wszystkie nasze produktu (z wyjątkiem Healthy Musli), nie zawierają glutenu.

Występujący cukier jest wyłącznie pochodzenia naturalnego.

Nie dosładzamy naszych produktów cukrem, słodzikami czy sokami.

Zawiera wyłącznie składniki roślinne.